کيک زرد، نوش جان ايراني

کيک زرد، نوش جان ايراني

مريم راهي

Maryam-rahi@ymail.com

اين‌که قنادي‌ها پر از کيک‌هاي رنگارنگ باشند و يا قنادها سرشان را بالا بگيرند از اين بابت که قادرند هر نوع کيکي را به هر شکل و طعمي آماده کنند و در اختيار حس چشايي مشتري‌ها قرار دهند امتياز ارزشمندي محسوب نمي‌شود. زيرا در عصري به سر مي‌بريم که بحث بر سر تغذيه شيرين نيست، بلکه بحث بر سر شيريني قدرت است.

قدرتي که سابق از راه جنگ به دست مي‌آمد، اين روزها رسم شده که با تعاملات سياسي چند جانبه و رويکردهاي استراتژيک دولت‌ها به دست آيد.

*

در تقويم اين روزها سخن از کيک زردي است که هر چند تهيه‌اش زياد خرج بر مي‌دارد، اما طعمش بسيار دلپذير است. به اين دليل که هم مقدمه‌اي براي توليد انرژي هسته‌اي مي‌شود و هم در سي و يکمين سال پيروزي انقلاب اسلامي ايران بر افتخارات کشورمان مي‌افزايد.

ژاپن، روسيه، آمريکا و انگليس طعم کيک زرد را چشيده‌اند و با اين وجود ايران را از توليد آن منع مي‌کنند و حتي برخي از کشورهاي مذکور در نامه‌اي به مدير کل آژانس هسته‌اي با غير ضروري جلوه دادن اقدامات هسته‌اي ايران مخالفت‌شان را ابراز کرده‌اند. اين دولت‌ها در واقع بيم آن را دارند که با قدرتمندتر شدن ايران موقعيت‌شان در معرض خطر قرار گيرد.

دستيابي به کيک زرد و سپس توليد سوخت 20 درصدي، سندي بر بي‌نيازي ايران از بيگانگان است و نيز آرامش غارتگران بين‌المللي را سلب مي‌کند. زيرا آنها آگاهند که ايران خاستگاه تمدن‌هاي ماندگار بشري و برخوردار از ذخاير عظيم انرژي است و با اين دستاورد به لحاظ سياسي نيز قدرتمندتر مي‌گردد. اما ايران علي‌رغم مانع‌تراشي‌هاي استعمارگران، به دنبال استفاده صلح‌آميز از انرژي هسته‌اي است تا هم استقلال يابد و هم صاحب عزتي پايدار شود و نه قدرتي زودگذر.

*

ماده اوليه کيک زرد جنجالي اين روزها اورانيوم نام دارد که به وفور در طبيعت يافت مي‌شود.

دانشمندان ايراني پس از اکتشاف، استخراج، کوبيدن و پودر کردن اورانيوم، به ماده زبر و زردرنگي دست يافته‌اند که کيک زرد يا اورانيا (Urania) ناميده مي‌شود. کيک زرد قابليت حل شدن در آب را ندارد و براي تهيه سوخت رآکتورهاي هسته‌اي به کار مي‌رود و در نهايت محصول عملکرد نيروگاه، انرژي الکتريسته است.

استفاده از انرژي هسته‌اي در توليد انرژي الکتريسته براي ايران بسيار مفيد و ضروري است زيرا به طور مثال براي توليد 7000 مگاوات برق حدود 190 ميليون بشکه نفت خام مصرف مي‌شود که استفاده از سوخت هسته‌اي براي توليد همين ميزان انرژي، ساليانه ميليون‌ها دلار صرفه‌جويي به دنبال دارد و به علاوه ميزان آلايندگي زيست محيطي آن نيز بسيار کمتر است.

روزهايي که گذشت دانشمندان ايراني توانستند سوختي را با غناي 20 درصد توليد کنند و در زمينه کشاورزي هسته‌اي و توليد راديو داروها نيز موفق شوند. دولت ايران با اين اقدامات هسته‌اي باعث شده است ذهن مردم جهان آماده پذيرش تغييرات بزرگ عصر حاضر گردد. اين در حالي است که هنوز هم دولت‌هاي صاحب انرژي هسته‌اي مي‌گويند کيک زرد را فراموش کنيد، راديو داروي مورد نيازتان را هم از خود ما خريداري کنيد!

 

14 فروردين: درگذشت پدر علم نقشه‌کشي ايران (1379ش)

استاد عباس سحاب به سبب مهارتش در نقشه‌کشي شهرت يافت. همين شهرت اساس تأسيس يک مؤسسه جغرافيايي شد. او در اين مؤسسه يکي از غني‌ترين کتابخانه‌هاي جغرافيايي ايران و خاورميانه را با 18 هزار جلد کتاب، 15 هزار جلد مجله جغرافيايي و صدها کره و اطلس به زبان‌هاي مختلف ايجاد کرد.

نام استاد سحاب سرانجام به عنوان پدر علم کارتوگرافي، بنيانگذار چاپ نقشه در بخش خصوصي و نخستين توليدکننده کره جغرافيايي به زبان فارسي ماندگار شد.

20 فروردين: روز ملي فناوري هسته‌اي

20 فروردين 1385 خبر دستيابي ايران به فناوري غني‌سازي اورانيوم و راه‌اندازي يک زنجيره کامل غني‌سازي در نطنز اعلام شد. در پي اين خبر بيستم فروردين ماه مقارن با تکميل چرخه سوخت هسته‌اي، به پاس قدرداني از تلاش‌هاي افتخارآميز دانشمندان جوان ايران اسلامي روز ملي فناوري هسته‌اي نام گرفت.

2 ربيع‌الثاني: درگذشت ميرزا عبدالله رياضي (1311ق)

ميرزا عبدالله در رياضيات، نجوم، طب قديم و الهيات صاحب نظر بود و در هنر خطاطي نيز مهارت داشت. از جمله آثار ميرزا عبدالله در زمينه خطاطي، تحرير کتاب مفاتيح‌الحساب اثر غياث‌الدين جمشيد کاشاني است.

4 ربيع‌الثاني: ميلاد عبدالعظيم حسني

عبدالعظيم حسني از نوادگان امام حسن مجتبي و از اصحاب امام رضا، امام جواد و امام هادي(ع) بود. حضرت عبدالعظيم در دوره امامت امام هادي(ع) به پيشنهاد آن حضرت براي هدايت مردم به ايران مهاجرت کرد و در شهر ري مسکن گزيد.

7 ربيع‌الثاني: تولد ملاقطب (634ق)

نهايه‌الادراک، شرح قانون ابن‌سينا و شرح حکمه‌الاشراق سهروردي از آثار قطب‌الدين محمودبن‌ضياءالدين مسعود کازروني معروف به ملاقطب است. ملاقطب در زمان تأسيس رصدخانه مراغه به جمع دانشمندان مراغه پيوست و مدتي با خواجه نصيرالدين طوسي همکاري کرد.

8 ربيع‌الثاني: ميلاد امام حسن عسگري(ع) (232ق)

ظلم خلفاي عباسي، دوران متفاوتي را براي امامت امام حسن عسگري(ع) پديد آورده بود. ايشان به منظور حفظ فقه تشيع در برابر دشمنان به تربيت شاگرد پرداخت تا جايي که بيش از 260 نفر را از شاگردان امام نام برده‌اند. ابن‌شهرآشوب مي‌گويد: امام حسن عسگري از هرگونه عيب به دور، بر غيب امين، بسيار بخشنده و وفادار بود.